Eén van de meest cruciale onderdelen van bedrijfsadministratie is de zogenaamde debiteurenadministratie. Voor deze administratie geldt dat ze uiteraard zoals de benaming reeds aangeeft specifiek betrekking heeft tot de debiteuren van jouw bedrijf. Het grondig bijhouden van een dergelijke administratie zorgt ervoor dat je zeer eenvoudig voor jezelf kan bepalen welke klanten voor jou welke omzet realiseren. Dat is echter niet alles. Bovendien zal je namelijk ook kunnen vaststellen welke klanten doorgaans erg laattijdig betalen. Je kan er in de praktijk voor kiezen om je debiteurenadministratie zelf te gaan voeren, maar het is ook mogelijk om ze uit te besteden. Wil je hier nu graag meer over ontdekken? Dan moet je beslist de inhoud van deze pagina doornemen.

Wat is debiteurenadministratie precies?

Voor elk bedrijf geldt dat er een bepaalde debiteurenadministratie bij dient te worden gehouden. Dat is het gevolg van het feit dat elke onderneming uiteraard over een bepaald klantenbestand beschikt. Binnen dat klantenbestand zijn er verschillende klanten of debiteuren terug te vinden. Voor elke partij geldt dat ze over specifieke data beschikt. Dit betekent concreet dat het duidelijk zal worden welke diensten de klant in kwestie afneemt en hoeveel hij daarvoor betaalt. Daarnaast zal je eveneens kunnen vaststellen of de facturen die worden gemaakt aan de klant in kwestie correct worden betaald of niet. Blijkt dat niet het geval te zijn? Dan kan je daar uiteraard de nodige actie tegen ondernemen. Op die manier kan je voorkomen dat jouw bedrijf vroeg of laat te maken krijgt met een cashflowprobleem veroorzaakt door wanbetalers. 

Wat wanneer een debiteur niet tot betaling overgaat?

Tijdens het voeren van je debiteurenadministratie zal je er op een bepaald moment mogelijks achter komen dat één of meerdere partijen die klant zijn van jouw onderneming mogelijks niet aan hun betalingsverplichting voldoen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. In dat geval is het voor jou als bedrijf en schuldeiser zeer belangrijk om zo kort mogelijk op de bal te spelen. Dat betekent dat je meteen begint met het versturen van een eerste herinnering. Wanneer hier geen gevolg aan wordt gegeven kan je uiteraard nog meer herinneringen versturen. Leveren deze herinneringen uiteindelijk helemaal niets op? Dan kan je er nog voor kiezen om een incassobureau in te schakelen. 

Debiteurenadministratie zelf doen of uitbesteden?

Er zijn met betrekking tot je debiteurenadministratie twee keuzes die gemaakt kunnen worden. Je zou er namelijk voor kunnen kiezen om deze administratie zelf te doen, maar het is eveneens mogelijk om ze uit te besteden aan een gespecialiseerde partij. Er kan in de praktijk worden vastgesteld dat heel wat bedrijven tegenwoordig kiezen voor deze laatste optie. Dat is het gevolg van de interessante voordelen die eraan verbonden zijn. Denk hierbij aan:

  • Je hoeft geen tijd en moeite te investeren in jouw debiteurenbeheer; 
  • De connectie met de klant blijft te allen tijde optimaal;

Zie jij het dus met andere woorden als bedrijf niet meteen zitten om zelf de administratie van je debiteuren te doen? Dan zal je tot de conclusie komen dat er zeker voldoende bedrijven hun diensten aanbieden op de markt waar jij een beroep op kan doen. Op deze manier sla je eigen twee vliegen in één klap en ben je altijd verzekerd van een uitstekende opvolging van jouw debiteuren en de daaraan toebehorende administratie!